Det er flere lover og bestemmelser som regulerer støy. Miljødirektoratet har en egen side som beskriver støyregelverket: http://www.miljodirektoratet.no/?id=8242. Det viktigste regelverket er T-1442 (Miljøverndepartementets Retningslinje for behandling av støy i arealplanlegging) og tilhørende veileder M-128 (Veileder til retningslinje for behandling av støy i arealplanlegging).
I Oslo er det egen forskrift for begrensning av støy som er juridisk bindende («Støyforskriften»). Denne ble sist endret 01.10.2015: https://lovdata.no/dokument/OV/forskrift/1974-10-09-2.
Oslo har ogå en egen oversikt der du kan sjekke estimert støynivå via støykart og se esitimerte trafikktall per gate: https://www.oslo.kommune.no/gate-transport-og-parkering/stoy/.
Norsk forening mot støy er en forening og nettsted som beskriver hva støy er og som jobber for å minske støyplager: http://www.stoyforeningen.no/.
Endringer i Støyforskriften i 2015
Endringene i Støyforskriften 01.10.2015 er omfattende, men innebærer f.eks. at definisjonene for dag, kveld og natt er endret slik at de er identiske med det nasjonale støyregelverket. Dag er endret fra 06:00 – 18:00 til 07:00 – 19:00 og kveld er endret fra 18:00 – 22:00 til 19:00 – 23:00. Det betyr at støyende virksomhet kan pågå en time lenger uten å bli berørt av de strengere reglene for kveld og natt.
Også regelverket for hvordan støyen skal måles er endret, slik at målemetodene nå er lik den som benyttes for det nasjonale støyregelverket. Det betyr at måling ikke lenger skal foretas i avstand 3,5 – 4 metter fra nærmeste husfasade, men at måling skjer 2 meter foran fasaden eller direkte på bygningsflaten (med et fratrekk på 3 dB fra måleresultatene).
Støyforskriften har beholdt bestemmelsene om måleperiode på 30 minutter for tidsmidling, slik at den tar bedre høyde for kortere perioder med ekstra høy støy i forhold til det nasjonale støyregelverket. Reglene for at perioden 23:00 – 01:00 skal være «stille periode» der støyende bygge- og anleggsvirksomhet må innstille, er beholdt.
Tidligere sto det at det var Helserådet som var ansvarlig for tilsyn og oppfølging av forskriften, nå er dette endret til Kommunen. I praksis er det Helseetaten og Bydelsoverlegen som håndterer oppfølging av forskriften og som gir eventuell dispensasjon fra kravene.
Regelverk
Her er en del av de dokumentene som beskriver det gjeldende regelverket for støy og begrensning av støy
[wpfilebase tag=list id=7 tpl=data-table-bjorndal pagenav=1 sort=’>file_display_name’/]
Her er oversikt over dokumenter som nå er erstattet med nye:
[wpfilebase tag=list id=8 tpl=data-table-bjorndal pagenav=1 sort=’>file_display_name’/]